KENMERKEN
- Python regius
- Westelijk Afrika
- Kleine zoogdieren, hagedissen en vogels
EIGENSCHAPPEN
- 20 tot 30 jaar
- 90 tot 120 cm
- 4 tot 15 eieren
Junglegriezel
Deze grote slang heet de koningspython. Met zijn gecamoufleerde vlekken kruipt deze slang door de jungle op zoek naar een prooi. Ondanks dat zijn naam erg griezelig klinkt, is de koningspython een zeer vriendelijke wurgslang. Deze python is ongeveer een meter lang en te herkennen aan zijn gespierde donkerbruine lichaam met groene vlekken.
Het warmtezintuig
In de nachtelijke uurtjes gaat de koningspython op jacht. Om zijn prooi in het donker niet mis te lopen, heeft de slang een extra zintuig. Kleine putjes rondom zijn mond constateren waar warmtebronnen zijn. Als een warmbloedige prooi zoals een knaagdier nietsvermoedend voorbij sluipt, treedt de infrarooddetector van de slang in werking en duikt hij op zijn maaltijd af. De koningspython wurgt zijn prooi eerst voordat hij hem opeet.
Balpython
Van nature leven koningspythons graag alleen. Niet erg sociaal, maar ze accepteren wel soortgenoten in hun hol. Als er gevaar op de loer ligt bijt deze sissende slang niet van zich af, maar rolt hij zijn lichaam als een bal om zijn kop heen. Op deze manier beschermt de wurgslang zijn kwetsbare hoofd. Door deze verdedigingstechniek wordt de koningspython ook wel balpython genoemd.
Wist je dat?
De koningspython in Pantropica achter de schermen leeft? Tijdens de shows in het Jungletheater is er de mogelijkheid om deze junglegriezel te ontmoeten.