Home Over Pantropica Nieuws Babynieuws op Valentijnsdag

Babynieuws op Valentijnsdag

Ruim negen maanden na de eerste lockdown in Nederland vliegt de ooievaar nu af en aan. Ook in de Orchideeën Hoeve, nu Pantropica, heeft het leven van de dieren niet stil gestaan en is er sprake van een babyboom. Elf weken na de tijdelijke sluiting in oktober is er een stokstaartjes-vierling geboren in het junglepark. De jonge stokstaartjes maken het goed en komen al steeds vaker uit hun hol gekropen.

Vierling geboren

Waar bij mensen een vierling uniek is, is dit voor stokstaartjes een heel normaal beeld. Na een zwangerschap van elf weken komen er bijna altijd meerlingen ter wereld. Meestal krijgen stokstaartjes twee tot vijf jongen. Stokstaartjes hebben een duidelijke hiërarchie in de groep. Alleen de leider van de familie, het alfa-vrouwtje, kan jongen krijgen. De jongen komen ter wereld in een ondergronds kraamhol en laten zich de eerste weken niet boven de grond zien. In het begin hebben de baby stokstaartjes bijna geen haar en zijn ze blind. Om te kunnen overleven zijn de jonge stokstaartjes de eerste weken volledig afhankelijk van de zorg van hun familie.

Een hechte familie

Vier jongen opvoeden is een hele klus, maar gelukkig kunnen de stokstaartjes rekenen op de hulp van de hele familie. Terwijl de moeder direct na de geboorte van de jongen alweer op pad gaat om voedsel te verzamelen, meldden alle broers en zussen zich als oppassers.

Om de beurt staan de stokstaartjes op de wacht, houden ze de jongen in de gaten en zorgen ze ervoor dat de jongen het niet koud krijgen. De moeder verzamelt ondertussen genoeg eten om alle stokstaartjes van melk te voorzien. Na ongeveer drie weken verlaten de stokstaartjes voor het eerst hun hol om de woestijn te verkennen. Pas wanneer de jongen hun moeder kunnen volgen tijdens haar zoektocht naar voedsel, leren de stokstaartjes zelf jagen. Als ze ongeveer zestien weken oud zijn kennen ze alle gevaren en zijn het zelfstandige stokstaartjes geworden.