Historie

Al meer dan 100 jaar liefde voor de natuur

Pantropica is een tropische wereld vol avontuur en al dertien jaar op rij het ‘Leukste uitje in Flevoland’. Het familiebedrijf heette voorheen de Orchideeën Hoeve, maar wijzigde in 2024 haar naam naar Pantropica. Het bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en transformeerde zich van bloemenkwekerij tot grootste tropische trekpleister van Europa. In 2023 passeerden maar liefst 423.107 bezoekers de toegangspoort. Het bedrijf wordt inmiddels gerund door broers Thomas en Jeroen Maarssen, de vierde generatie van tuindersfamilie Maarssen. 

Geschiedenis Pantropica

In 1919 besloot overgrootvader Maarssen om voor zichzelf te beginnen. Hij kocht in Aalsmeer een akker waarop hij samen met zijn zoon onder andere anjers, chrysanten en seringen teelde. In 1930 werd het eerste kasje gebouwd door een bevriende timmerman, waarmee de basis voor de attractie werd gelegd.

De eerste orchideeën

Het tuindersbedrijfje wist de tweede wereldoorlog en een aantal zware financiële jaren te overleven. Thomas Maarssen sr. (vader van de huidige eigenaren) volgde samen met zijn broer het familiebedrijf op. Al gauw nam Thomas sr. de stap naar een nieuwe uitdaging: orchideeën. Zijn vader keurde het plan echter af. Orchideeën kweken was iets voor specialisten, vond hij. Toch weerhield het de jonge tuinder er niet van om in 1957 zijn eerste orchideeën, een violenkistje met honderd cymbidiums, aan te schaffen voor tien gulden. Dit bleek een succes.

Kwekerij ‘Orchideeën Maarssen’

Het bedrijf, ondertussen verhuisd naar de Haarlemmermeerpolder in Aalsmeerderbrug, bloeide in de jaren 70 uit tot een welbekende naam in de orchideeënwereld. De kwekerij ‘Orchideeën Maarssen’ werd toonaangevend op het gebied van veredeling en op shows en tentoonstelling sleepte de familie vele prijzen in de wacht.

Verhuizing naar de Noordoostpolder

In 1979 verhuisde Thomas Maarssen sr. met zijn gezin en orchideeënkwekerij naar de Noordoostpolder. Om orchideeën te kunnen leveren op de veiling in Aalsmeer was er een bedrijfsnaam nodig. De voormalige boerderij waarop het bedrijf werd gevestigd inspireerde de familie en zo kwamen ze op de naam ‘de Orchideeën Hoeve’. Door deelname aan ‘Kom in de Kas’ merkte Maarssen dat de belangstelling voor de orchideeënkwekerij groot was. Er volgden aanvragen van rondleidingen en zo ontving de familie steeds vaker groepen en verenigingen uit de buurt. In de eerste jaren gaven de gezinsleden een rondleiding in ruil voor een cake of appeltaart. Na vele lekkernijen besloten ze geld te vragen voor hun diensten. In 1984 ging de kwekerij officieel open voor publiek.

De eerste tuin

De orchidee was een bijzonderheid. De plant werd geassocieerd met moeilijk te houden, duur en warme oorden. Het publiek leek daarin geïnteresseerd. Een reden voor de familie Maarssen om in 1989 het bedrijf te verbouwen en meer in te steken op de recreatietak. Een winkel en restaurant werden gerealiseerd en de inmiddels opgebouwde verzameling van botanische orchideeënsoorten kreeg een plek in de Tropische tuin, het begin van de attractie. Deze 1.000 vierkante meter jungletuin is nog steeds te bewonderen in Pantropica en inmiddels omgetoverd tot Tropica.

Nieuwe generatie

In 1991 werd de Taiwanese tuin aangelegd en traden broers Thomas jr. en Jeroen Maarssen in als firmant. In de jaren die volgden werd het bedrijf uitgebreid met nieuwe thematuinen en is de familie zich volledig gaan richten op de toeristische markt.

Orchideeënkwekerij

De orchideeënkwekerij, waar het allemaal mee begon, is nog steeds op kleine schaal terug te vinden in Pantropica in het gedeelte Greenhouse. In de eerste maanden van het jaar kunnen bezoekers in de Greenhouse genieten van prachtige verschillende orchideeënsoorten. De producten worden niet meer naar de veiling in Aalsmeer gebracht. De gekweekte orchideeën blijven nu staan op de plant, zodat bezoekers er zo lang mogelijk van kunnen blijven genieten. De kwekerij is daarmee een onderdeel geworden van de attractie en vormt samen met ’t Stekkasje een prachtig eerbetoon aan de ontstaansgeschiedenis van het familiebedrijf.

Opening tuinen en uitbreidingen

Vernieuwing en ontwikkeling

Om ervoor te zorgen dat elk bezoek aan Pantropica een unieke beleving is, blijft het familiebedrijf continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Zo zijn in de herfstvakantie 2023 de deuren opengegaan naar een gloednieuwe onderwaterwereld: de Pankong River. Daarnaast huisvest de Pantropica, dankzij de dierentuinvergunning en stichting AAP, inmiddels allerlei diersoorten zoals witoorpenseelaapjes, roodbuiktamarins, flamingo’s, alpaca’s, ringstaartmaki’s roodstaartmeervallen, roodschoudertalingen, koikarpers, lori’s, vlinders, leguanen, stokstaartjes en reptielen.

100 jaar een familiebedrijf

2019 was een bijzonder jaar; het familiebedrijf bestond maar liefst 100 jaar. Als eerbetoon aan de rijke familiegeschiedenis is in het park ’t Stekkasje geopend. Deze oude kas werd in 1930 in opdracht van familieleden in Aalsmeer gebouwd en is in het park in oude glorie hersteld. Onder andere prachtige schilderijen en bijzondere verhalen vertellen in ’t Stekkasje de bloemrijke historie en brengen de familiegeschiedenis tot leven.