Home Over Pantropica Nieuws Duurzaam bestrijden

Duurzaam bestrijden

Onze kleine helpers in de planten

Spot je kleine beestjes op onze planten? Jaag ze alsjeblieft niet weg! Dit zijn namelijk onze collega’s. Elke maand zetten wij door heel het park duizenden beestjes uit. Als natuurlijke vijand van ziektes en plagen verjagen ze indringers en zorgen zij er op een duurzame en natuurvriendelijke manier voor dat onze planten gezond en sterk blijven. Zo verjaagt de sluipwesp de witte vlieg in het Hanami Flowerpark en eten de lieveheersbeestjes bladluizen op. Ze kunnen dus absoluut geen kwaad. Sterker nog, ze zijn superbelangrijk! Bijzonder hé?

Planten en hun vijanden

Gewassen hebben te lijden onder tal van levende organismen: schimmels, bacteriën of insecten. Sommige knagen aan hun wortels, terwijl andere de planten via blad, vrucht of zaad infecteren, waardoor ze ziek worden. Toch zijn er altijd wel weer andere schimmels of bacteriën die deze plaagorganismen weer belagen. Deze belagers worden ook wel antagonisten genoemd en vormen de basis van biologische bestrijding: bestrijding door levende organismen.

De sluipwesp in actie

In Pantropica kan je papierenzakjes zien hangen aan de planten. Op die zakjes zitten eitjes met een doorsnee van een millimeter van de sluipwesp. Deze eitjes komen uit in de continenten, waarna de sluipwesp zijn werk gaat doen. Hij peuzelt de vijand van de bloemen en planten op.

Daarnaast laten wij elke maand honderden lieveheersbeestjes los in ons park om bladluizen te bestrijden. Bladluizen beschadigen namelijk de plant. Het lieveheersbeestje eet de bladluis op en zo kunnen wij op een natuurlijke manier ongedierte in ons park bestrijden.


Een natuurlijke cyclus

Als je een biobeestje inzet, dan gaat het beestje dood zodra hij geen voeding meer heeft, oftewel de vijand. Dat is natuurlijk positief voor de continenten in Pantropica, maar de ziektes en plagen komen altijd terug. We blijven dus biologische middelen inzetten. Zo zorgen we voor een natuurlijke cyclus waarin onze planten gezond en sterk blijven, zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën.

Leer meer over onze kleine beestjes

Ben je nieuwsgierig naar onze kleine helpers in de planten? Kom dan langs in Pantropica en vraag onze medewerkers om meer informatie. We vertellen je graag alles over deze bijzondere beestjes en hun belangrijke rol in ons ecosysteem.