Home Over Pantropica Nieuws Expositie ‘De toppers in aquarel’

Expositie ‘De toppers in aquarel’

Marloes Vreeburg exposeert in het restaurant van de Orchideeën Hoeve, nu Pantropica, tot en met 30 november 2019 haar aquarellen, welke als basis hebben gediend voor de nieuwe placemat van de Orchideeën Hoeve. In nauwe samenwerking met het junglepark heeft Marloes deze collectie speciaal voor de Orchideeën Hoeve geschilderd.

Hoe komt zoiets tot stand?

Marloes legt het ontwikkelingsproces uit: “Het begint met een grof idee, een grove schets om over te praten. Maar het belangrijkste is eigenlijk toch wel: Wat wil je er allemaal op afgebeeld hebben? Een lijstje met soorten is het resultaat, uiteraard met allemaal onderwerpen uit de Orchideeën Hoeve zelf, zowel planten als dieren. In de verschillende tuinen maakte ik de nodige schetsen, detailtekeningen en kleurenstudies. In de Citruslaan tekende ik bijvoorbeeld de Phalaenopsis, die even verplaatst mocht worden vanuit de kwekerij. In de ‘Zwevende’ Bloementuin werkte ik aan een tafeltje met een prachtige fuchsia op ooghoogte, genietend van de sfeer en een heerlijk kopje thee. In het Amazone Regenwoud vond ik een bananentros op ooghoogte, al was het wel even oppassen met alle schildpadden. En zou die mooie rode passiebloem in het hoekje van de kas nog op tijd lage bloemen krijgen zodat ze van dichtbij bestudeerd kunnen worden?”


De dieren

De dieren vergde echter een andere aanpak. Marloes deed een kleurenstudie in de tuinen en gebruikte daarnaast heel veel eigen foto’s die later nog aangevuld zijn met foto’s van medewerkers van de Orchideeën Hoeve, een paar flamingoveren en een Morpho. Na de studiefase volgt de uitwerking in aquarel en dit duurt het langst. “Na 5 maanden en in totaal 120 schilderuren verder, is het af! We hopen dat jullie ervan genieten, zowel de expositie als de fleurige placemat”, aldus Marloes.

Over Marloes

Sinds eind 2016 woont Marloes Vreeburg in de Noordoostpolder en binnen een week had ze een jaarabonnement bij de Orchideeën Hoeve. “Wat een inspiratiebron voor een plantengek als ik. Na mijn studies Tuin- en Landschapsinrichting in Velp en Biologie in Utrecht heb ik een tijdje in Schotland gewoond en daar kennis gemaakt met Botanische kunst. Sindsdien (2004) schilder ik botanische afbeeldingen, wat ik combineer met de zorg voor ons gezin. In dit project zitten voor het eerst ook dieren. Spannend om te doen, want gaat dat wel lukken met die haartjes, veertjes en ogen! En nu het af is? Ik heb nog een hele lijst met mooie orchideeën en andere planten die ik afgelopen jaren in de Orchideeën Hoeve heb gespot en graag wil schilderen. Genoeg te doen dus! Ook geef ik hier kennismakingsworkshops, want deze mooie hobby gun ik iedereen!”.