Verzorging Cattleya

De Cattleya komt van oorsprong voor in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. De orchidee groeit in de natuur als een epifyt op takken en stammen van bomen. Bloemen van de Cattleya zijn in veel kleuren verkrijgbaar, geuren heerlijk en kunnen wel 5 tot 15 centimeter worden. Niet voor niets wordt de Cattleya ook wel de ‘Koningin van de orchideeën’ genoemd. De bloem van de Cattleya wordt vaak gebruikt in bruidboeketten, maar is door vermeerdering ook voor de huiskamer te verkrijgen.

Licht

Zet de Cattleya op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Cattleya houdt van een temperatuur rond de 16⁰C tot 25⁰C.

Watergeven

Geef de Cattleya pas weer water als de aarde bijna droog is. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Cattleya tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Cattleya één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Cattleya een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Cattleya als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Zet de Cattleya zo licht mogelijk weg. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.