verzorging cymbidium

De Cymbidium is met zijn grasachtige blad net even anders dan zijn soortgenoten. Deze orchidee komt voor in koele, maar ook tropische gebieden als Nepal, Vietnam, Taiwan, Australië en de Himalaya. Door de koele buitenperiode bloeit de Cymbidium (afhankelijk van het soort) in het najaar, de winter of het voorjaar. De Cymbidium kan in de bloeiperiode prima in de huiskamer staan. In de zomer geeft deze orchidee de voorkeur aan een beschut plekje in de tuin.

Licht

Zet de orchidee op een lichte schaduwplaats, niet in direct zonlicht.

Temperatuur

Zorg voor een temperatuur rond de 15⁰C.

Watergeven

Geef de Cymbidium pas weer water als de aarde bijna droog is.  Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Cymbidium tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

CymbidiumGrond

Het is belangrijk om de Cymbidium één keer in de drie tot vier jaar te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Cymbidium een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. 

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Zet de Cymbidium zo licht mogelijk weg. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Verpottip

Als de wortels van de Cymbidium gezond zijn, mag de orchidee in een grotere pot verpot worden. Indien de wortels zacht en/of verrot zijn, is het raadzaam deze delen te verwijderen en de orchidee weer in dezelfde pot te plaatsen. Als de Cymbidium over de potrand is gegroeid, is scheuren/delen ook een mogelijkheid. Maak van één plant maximaal twee planten. Zet deze planten vervolgens weer in dezelfde maat pot.

Let op: Standaard bloempotten zijn niet geschikt voor de Cymbidium. Je kan de orchidee het best plaatsen in een speciale orchideeënpot. Deze potten bevatten veel gaten waardoor overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.