Dendrobium nobilé 

Verzorging Dendrobium nobilé 

De Dendrobium nobilé onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich vormt onder de oksel van elk blad. Met deze bijzondere groeiwijze heeft de nobilé een vrij lange houdbaarheid, minimaal acht weken. De Dendrobium nobilé is afkomstig uit Zuidoost-Azië, de Himalaya, Maleisië, Zuid-China en Japan. De orchidee kan veel licht verdragen, maar houdt niet van direct zonlicht.

Licht

Zet de Dendrobium nobilé op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Dendrobium nobilé houdt van een koele, luchtige omgeving met een temperatuur tussen de 12⁰C en 18⁰C.

Watergeven

Geef de Dendrobium nobilé pas weer water als de aarde bijna droog is. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Dendrobium nobilé weemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Dendrobium nobilé één keer in de drie tot vier jaar te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Dendrobium nobilé een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop.

Na de bloei

Als de bloemstengel van de Dendrobium nobilé is uitgebloeid, vallen de bloemen vanzelf van de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Verpottip

Als de wortels van de Dendrobium nobilé gezond zijn, mag de orchidee in een grotere pot verpot worden. Indien de wortels zacht en/of verrot zijn, is het raadzaam deze delen te verwijderen en de orchidee weer in dezelfde pot te plaatsen. Als de Dendrobium nobilé over de potrand is gegroeid, is scheuren/delen ook een mogelijkheid. Maak van één plant maximaal twee planten. Zet deze planten vervolgens weer in dezelfde maat pot.

Let op: Standaard bloempotten zijn niet geschikt voor de Dendrobium nobilé. Je kan de orchidee het best plaatsen in een speciale orchideeënpot. Deze potten bevatten veel gaten waardoor overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd