Dendrobium phalaenopsis

Verzorging Dendrobium phalaenopsis

De Dendrobium phalaenopsis is de levende vertolking van het gevoel dat mensen hebben als ze aan orchideeën denken, namelijk een exotische plant uit warme en vochtige gebieden. De Dendrobium is afkomstig uit grote delen van Azië en Australië, waaronder India, Thailand en Nieuw-Zeeland. De Dendrobium phalaenopsis is stijlvol, modieus en klassiek. Daarmee is deze orchidee geschikt voor elk interieur.

Licht

Zet de Dendrobium phalaenopsis op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Dendrobium phalaenopsis houdt van een gematigde tot warme temperatuur tussen de 15⁰C en 25⁰C.

Watergeven

Geef de Dendrobium phalaenopsis pas weer water als de aarde bijna droog is.  Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Dendrobium phalaenopsis tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

et is belangrijk om de Dendrobium phalaenopsis één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Dendrobium phalaenopsis een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop.

Na de bloei

Als de bloemstengel van de Dendrobium phalaenopsis is uitgebloeid, vallen de bloemen vanzelf van de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Verpottip

Als de wortels van de Dendrobium phalaenopsis gezond zijn, mag de orchidee in een grotere pot verpot worden. Indien de wortels zacht en/of verrot zijn, is het raadzaam deze delen te verwijderen en de orchidee weer in dezelfde pot te plaatsen. Als de Dendrobium phalaenopsis over de potrand is gegroeid, is scheuren/delen ook een mogelijkheid. Maak van één plant maximaal twee planten. Zet deze planten vervolgens weer in dezelfde maat pot.

Let op: Standaard bloempotten zijn niet geschikt voor de Dendrobium phalaenopsis. Je kan de orchidee het best plaatsen in een speciale orchideeënpot. Deze potten bevatten veel gaten waardoor overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.