Encyclia cochleata

Verzorging octopussy

De Encyclia cochleata komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Door de tentakels aan de bloem van de Encyclia cochleata wordt de plant ook wel octopussy of inktvisorchidee genoemd. Deze tentakels maken de bloem uniek in zijn soort. Als deze orchidee volwassen is, kan zij het hele jaar bloeien. Deze plant houdt niet van te veel warmte en gedijt het best in een temperatuur tussen de 15⁰C en 18⁰C.

Licht

Zet de Encyclia cochleata op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Scherm deze orchidee in de zomer licht af.

Temperatuur

De Encyclia cochleata houdt van een gematigde temperatuur tussen de 15⁰C en 18⁰C.

Watergeven

Geef de Encyclia cochleata pas weer water als de aarde bijna droog is.  Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Encyclia cochleata tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Encyclia cochleata één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in. Pantropica heeft voor de Encyclia cochleata een luchtig mengsel samengesteld vanamengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Encyclia cochleata als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. In de fase tot een nieuwe scheut mag de temperatuur zakken naar 12⁰C en heeft de Encyclia cochleata minder water nodig. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.