Verzorging juweelorchidee

De Ludisia, die oorspronkelijk leeft in Zuidoost-Azië en China, is een makkelijke plant om in de huiskamer te houden. De orchidee heeft in de bloeiperiode kleine witte bloemetjes. Met haar de dieprode bladeren met witte nerven blijft deze plant ook na de bloei een schoonheid om te zien. De Ludisia wordt daarom ook wel Juweelorchidee genoemd.

Licht

Zet de Ludisia op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Ludisia houdt van een warme en vochtige omgeving.

Watergeven

Geef de Ludisia pas weer water als de aarde bijna droog is. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Ludisia tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Ludisia één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in speciale grond voor de Ludisia. Verpot de Ludisia als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.