Verzorging viooltjesorchidee

De Miltonia heeft iets weg van een viooltje en wordt daarom in Nederland ook wel de viooltjesorchidee genoemd. De Miltonia kent honderden soorten die sterk kunnen variëren in vorm en is afkomstig uit Colombia. Opvallende kenmerken van de Miltonia zijn de heldere kleuren en de heerlijke geur die zij verspreidt in de huiskamer. Bij een goede verzorging kun je de Miltonia weer in bloei krijgen.

Licht

Zet de Miltonia op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Miltonia houdt van een koele en luchtige omgeving. Zomers mag de Miltonia buiten onder een afdakje staan.

Watergeven

Geef de Miltonia pas weer water als de aarde bijna droog is. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Miltonia tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Miltonia één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Miltonia een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Miltonia als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.