Verzorging Tijgerorchidee

De Oncidium dankt zijn Nederlandse naam ‘tijgerorchidee’ aan de tijgerprint op de bloem. De Oncidium kent vele soorten, maar de tijgerprint keert telkens weer terug. Oorspronkelijk groeit deze orchidee in Noord- en Zuid-Amerika. In volle bloei heeft de Oncidium veel knoppen aan één stengel en dat maakt deze orchidee vaak een fleurig middelpunt van de huiskamer. Regelmatig sproeien over het blad en de wortels zorgt voor een lange levensduur van deze plant.

Licht

Zet de Oncidium op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Oncidium houdt van een gematigde tot warme omgeving.

Watergeven

Geef de Oncidium pas weer water als de aarde bijna droog is.  Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Oncidium tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

PhalaenopsisGrond

Het is belangrijk om de Oncidium één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. De Orchideeën Hoeve heeft voor de Oncidium een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Oncidium als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.