Paphiopedilum

Verzorging Paphiopedilum

De Paphiopedilum wordt ook wel venusschoentje of vrouwenschoentje genoemd. Deze namen heeft de orchidee te danken aan de opvallende schoenvormige lip. De Paphiopedilum kun je in de natuur tegenkomen in de gematigde zone van Europa, Noord-Amerika en Azië. De venusschoen is een klassieke plant die tijdens de bloei in de woonkamer kan pronken en na de bloei in een koele kamer mag staan voor de ontwikkeling van nieuwe scheuten en bloemknoppen.

Licht

Zet de Paphiopedilum in de schaduw of op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Paphiopedilum houdt van een temperatuur rond de 15⁰C.

Watergeven

Geef de Paphiopedilum pas weer water als de aarde bijna droog is.  Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Paphiopedilum tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Paphiopedilum één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Paphiopedilum een luchtig mengsel samengesteld van an bark en puimsteen. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Paphiopedilum als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.