Verzorging VANDA

De Vanda is een bijzondere, maar geliefde orchidee. Deze schoonheid komt oorspronkelijk uit de Himalaya, India en Zuid-China. De Vanda groeit daar niet in de grond, maar klemt zijn luchtwortels stevig vast in de boomschors en lift zo mee op de toppen van bomen naar het licht. Door de sponsachtige luchtwortels kan de Vanda gemakkelijk water en voeding absorberen uit ochtenddauw en regen. Hierdoor weet deze orchidee te overleven.

Vanda in de woonkamer

In de woonkamer is de Vanda goed te houden, maar heeft deze orchidee wel een uitzonderlijke behandeling nodig. Een speciale vaas, waar de luchtwortels in rusten, biedt uitkomst voor de verzorging van dit orchideeënsoort. Giet twee keer per week lauw water bij de vaas en zorg dat de luchtwortels tot het zwarte bakje onder water staan. Haal het water na een half uur uit de vaas en zet de Vanda op een warme en lichte plaats. De plant zal voor een aantal dagen voldoende water opgeslagen hebben in de wortels.

De Vanda is duurder dan de gemiddelde orchidee. Dit komt door de lange opkweektijd. De planten die je kunt kopen in onze webshop zijn al zeven tot acht jaar oud.

Licht

Zet de Vanda op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Vanda houdt van een warme standplaats. In de zomer kan de Vanda eventueel buitenhangen op een plek met ochtendzon.

Watergeven in vaas

Eén tot twee keer per week (afhankelijk van de luchtvochtigheid en warmte in huis) de vaas vullen met (regen)water. Zorg dat de luchtwortels tot het bakje volledig ondergedompeld zijn in het water. Het is belangrijk om geen water op de bladeren te morsen. Verwijder eventueel water dus van de bladeren. Leeg de vaas na 20 minuten.

Watergeven zonder vaas

In de winter de wortels van de Vanda één tot drie keer per dag benevelen. Wordt de Vanda in een droge ruimte gehouden, dompel de luchtwortels van de Vanda dan twee keer per week een half uur in een emmer met water (zie ook het kopje: verzorging in glas). Als de wortels van de Vanda grijs ogen dan zijn ze droog en hebben ze water nodig. Groene wortels betekent dat de wortels zich volgezogen hebben met water.

Bemesting orchidee

  • Voed de Vanda tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.