Verzorging Zygopetalum 

De Zygopetalum kent haar oorsprong in Zuid-Amerika en groeit in de natuur op boomstronken, rotsen en op de bodem tussen bladeren. De Zygopetalum maakt makkelijk nieuwe scheuten, waardoor de plant rijkelijk bloeit en met zijn blauwe, rode of groene bloemen werkelijk een pronkstuk is in de woonkamer. Tijdens de bloei verspreiden sommige soorten een zoete geur. De Zygopetalum houdt in verhouding tot andere orchideeën van veel water.

Licht

Zet de Zygopetalum op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur

De Zygopetalum houdt van een gematigde temperatuur tussen de 15⁰C en 18⁰C.

Watergeven

Geef de Zygopetalum pas weer water als de aarde bijna droog is.  Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoen.

Bemesting orchidee

  • Voed de Zygopetalum tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water.
  • Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal.
  • Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. 

Besproeien van knoppen

In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

OrchideeënGrond

Het is belangrijk om de Zygopetalum één keer in de drie jaar te verpotten in orchideeëngrond. Pantropica heeft voor de Phalaenopsis een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. 

Na de bloei

Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.