Home Over Pantropica Nieuws Nieuwe bewoners: roodschoudertalingen

Nieuwe bewoners: roodschoudertalingen

Nieuwe bewoners

Sinds deze week waggelen er nieuwe bewoners door Amazonia. De roodschoudertalingen (Callonetta leucophrys) staan bekend om hun prachtige verenpak en hun vriendelijke karakter. Van oorsprong leven deze verdraagzame eendjes in de tropische bossen van Zuid-Amerika.

Roodschoudertalingen

De vijf kleine kwakers die samen drie koppeltjes vormen zijn nog maar een paar maanden oud. Hun verenpak is dan ook nog niet helemaal op kleur. Wel zijn de kleurverschillen tussen het geslacht al een beetje te zien. Het vrouwtje is straks overwegend bruingrijs met een gevlekte borst en een witte wenkbrauwvlek. Het mannetje krijgt kastanje roodbruine vleugels, grijze flanken en bruin op de rug.

amazonia

De eendjes leven bij ons los in de tuin. Hoewel ze dol zijn op dobberen in het water, zal je ze ook regelmatig staand op één poot spotten op een omgevallen boomstam of een bruggetje. De eenden zijn dan lekker aan het uitrusten. Door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. De roodschoudertaling maakt tijdens zijn rustmomentje namelijk minder lichaamswarmte aan en moet dit dus compenseren.