Home Over Pantropica Nieuws Voetjes in het zand, snavels in het water

Voetjes in het zand, snavels in het water

Klaar voor de zomer

De flamingo’s kunnen zich verheugen: hun strand is begin deze week weer helemaal klaargemaakt voor het broedseizoen. Het strand in de Flamingo Lagoon is opgehoogd met nieuw zand, waardoor de flamingo’s een geschikte plek hebben om hun nesten te bouwen.

Nesten bouwen

Nadat de flamingo’s met hun sierlijke paringsdans hun partner hebben verleid, storten ze zich vol overgave op de volgende klus: het bouwen van een nest. Dit is geen eenvoudige taak, want het nest moet stevig genoeg zijn om het ei te beschermen tegen wind en water.

Samen werken de flamingo’s onvermoeibaar met hun snavels, waarmee ze modder, schelpjes en veren verzamelen. Beetje bij beetje vormt zich een bijzonder bouwwerk: een nestheuvel die verrassend veel weg heeft van een kleine vulkaan. In de kuil in de top van deze ‘vulkaan’ wordt het kostbare ei gelegd.

Kleine vulkaan

De opmerkelijke nestvorm van flamingo’s heeft een belangrijke functie. De verhoogde rand van het nest zorgt ervoor dat het ei niet wegspoelt bij hoog water. Bovendien biedt de kuil beschutting tegen de felle zon. Zo zorgen deze ijverige bouwers er optimaal voor dat hun kroost veilig en wel ter wereld komt.