Home Over Pantropica Nieuws Zeldzame nieuwe bewoners: Goudkopleeuwaapjes

Zeldzame nieuwe bewoners: Goudkopleeuwaapjes

Goudkopleeuwaapjes

Bezoekers van Pantropica, voorheen de Orchideeën Hoeve, kunnen vanaf deze week twee goudkopleeuwaapjes spotten in Tropica. Dankzij stichting AAP kunnen deze twee aapjes genieten van een gigantische leefomgeving in het junglepark. Het mannetje en vrouwtje zijn direct begonnen met het verkennen van hun nieuwe leefomgeving en worden al met regelmaat gespot in het regenwoud.

De leeuwen van de jungle

De dikke, lange oranje manen rond het gezicht geven deze kleine aapjes het uiterlijk van een stoere mannetjes leeuw. Dreigt er gevaar? Dan zetten de goudkopleeuwaapjes hun manen op en lijken ze een stuk groter dan ze daadwerkelijk zijn. Deze klauwaapjes leven voornamelijk hoog in de bomen en komen zelfs niet naar beneden om te slapen.

Zeldzame apen

De goudkopleeuwaapjes waren in het wild bijna uitgestorven. Door de houtkap en houtskoolproductie rondom Brazilië is er niet veel meer over van hun oorspronkelijke leefgebied. In 1980 zijn er verschillende herintroductieprojecten met dierentuinen gestart en is er in Brazilië een reservaat opgericht. Hierdoor komt de goudkopleeuwaap gelukkig nog steeds voor in het wild, maar tot op de dag van vandaag zijn deze apen ernstig bedreigd.